Leta i bloggen

04 augusti 2012

FN -- en tandlös tiger utan klös


         Dubbelveto mot Syriensanktioner (Utdrag ur Dagens Nyheter)
  • Kofi Annan lämnar sitt uppdrag för FN och Arabförbundet att medla i Syrienkonflikten, när mandatet löper ut i augusti. Anledningen till avgången är att han inte fått tillräcklig uppbackning i FN:s säkerhetsråd. – Jag fick inte allt det stöd som saken förtjänade, sade Annan på en presskonferens i Genève på torsdagen. FN-chefen Ban Ki-Moon tillkännagav 2 augusti Annans avgång ...

  •  Ryssland och Kina lade på 19 juli in veto i FN:s säkerhetsråd mot en föreslagen resolution om Syrien. Resolutionen hotade Syrien med sanktioner. Det var tredje gången som Ryssland och Kina använde sig av vetorätten för att hindra FN:s säkerhetsråd från att sätta press på al-Assad.

Kan världen accepterade denna idioti och brist på handling?

FN organisationen verkar förbli en passiv organisation genom de veto-rätter som nuvarande eller före detta stormakter fortfarande nyttjar.  I en situation där hela världen skakas av detta bedrövliga inbördeskrig i Syrien, tar sig Kina och Ryssland friheten att stoppa möjligheter att påverka händelser i historieskrivningen. Omforma avtalen i FN!

Hur länge ska FN vara en tandlös maktfaktor utan  klös...? Hur länge ska övriga stater stå handfallna? Vilka politiker i alla länder vill ta skammen i framtidens historieböcker av att inget ha gjort?